تاثیر موادغذایی بر عملکرد مغز تا چه اندازه اهمیت داره؟

در این مطلب قراره راجع به یکی از مهم‌ترین و خوشمزه‌ترین موضوعات روزمره صحبت کنیم. موضوعی که شاید به ظاهر خیلی پیش پا افتاده باشه اما در واقعیت بسیار مهم و تأثیرگذاره. همون‌طور که می‌دونید رژیم غذایی، تأثیر زیادی بر عملکرد مغز داره و می‌تونه کیفیت زندگی رو تغییر بده. به همین خاطره که خیلی از افراد ورزشکار و موفق توجه زیادی به رژیم غذاییشون دارند. در ادامه بحث مجموعه دویتنس می خواهد در رابطه با تاثیر موادغذایی بر عملکرد مغز توضیحات بیشتری بدیم.

در واقع استفاده از موارد غذایی به همون اندازه که سازنده هست می‌تونه مخرب هم باشه. استفاده از مواد غذایی ناسالم، بهره‌وری مغز رو تا حد زیادی کم می‌کنه و باید بدونید که این بهره‌وری تنها به یک روز خلاصه نمیشه و می‌تونه اثر ماندگاری از خودش به‌جا بذاره و بیماری‌های زیادی رو ایجاد کنه. بنابراین بهتره برای پیشگیری از بیماری‌های انحطاطی مغز مثل آلزایمر، از یک رژیم غذایی سالم و مناسب پیروی کنید. همچنین یادتون باشه که انجام فعالیت‌های ورزشی هم می‌تونه نقش زیادی در حفظ سلامت و عملکرد مغزتون داشته باشه.

تاثیر موادغذایی بر عملکرد مغز

جالبه بدونید که محققان انگلیسی معتقدند که تغذیه مناسب تأثیر زیادی بر عملکرد مغز داره. این اثر در سنین کودکی می‌تونه باعث افزایش هوش و بهره‌وری عملکرد مغز بشه و در سنین بالاتر می‌تونه از بیماری‌های زیادی جلوگیری کنه. بنابراین مادرانی که قصد دارند فرزندان باهوشی داشته باشند باید استفاده از یک رژیم غذایی سالم و مناسب رو از دوران بارداری شروع کنند. بعد از تولد هم باید توجه داشت که تا سن دو سالگی تغذیه نقش زیادی در افزایش هوش داره. البته این موضوع به این معنی نیست که بعد از دو سالگی تغذیه تأثیری بر هوش و استعداد نداره. توجه داشته باشید که ما تا آخر عمر می‌تونیم حافظه کوتاه‌مدت و بلندمدت خودمون رو به کمک رژیم غذایی سالم و ورزش‌های فیزیکی تقویت کنیم و خودمون رو از بروز بیماری‌های مغزی ایمن کنیم.

عوارض ناشی از تغذیه نامناسب

عدم تعادل در دریافت مواد غذایی می‌تونه اثرات مخربی به بار بیاره مثلا استفاده بیش از حد از یک ماده غذایی می‌تونه دردسرساز بشه و در مقابل، کمبود یک ماده غذایی در بدن هم عاملی مخرب محسوب میشه. مسئله مهم اینه که بهتره در یک برنامه غذایی از همه گروه‌های غذایی به حد تعادل استفاده بشه چون کمبود بعضی از گروه‌های غذایی می‌تونه عوارضی مثل خستگی‌های متداول جسمی، افسردگی، بی‌حوصلگی، کم شدن توان جسمی، کاهش تمرکز، کاهش سیستم ایمنی بدن، کاهش قدرت یادگیری و… رو به‌ دنبال داشته باشه. بنابراین باید مسئله تغذیه‌ی صحیح رو جدی گرفت و از خوردن غذاهایی که سلامت جسم و روان رو به خطر میندازن جلوگیری کرد.

نقش مواد معدنی در عملکرد مغزی

مواد معدنی تأثیر به‌سزایی در عملکرد سلول‌های عصبی دارند. بنابراین مصرف مواد غذایی غنی از مواد معدنی می‌تونه به هوشیاری و بهبود عملکرد مغز کمک کنه. پتاسیم، منیزیم و کلسیم مهم‌ترین مواد معدنی هستن که در انواع غذاها، در خوراکی‌هایی مثل لبنیات به ‌ویژه شیر، در عسل، حبوبات، دانه‌های روغنی، گوشت به ویژه ماهی و میوه‌هایی مثل زردآلو، سیب، آووکادو، موز، انجیر و خرما به وفور وجود داره. آهن نیز نوعی ماده معدنی به شمار میاد و نقش زیادی در تقویت حافظه و عملکرد مغز داره. به ‌طوری که کم شدن آهن بدن باعث کاهش تمرکز و کم شدن قدرت یادگیری میشه و در برخی از موارد بی‌حالی و سردرد رو به ‌دنبال داره. بهتره برای جذب آهن از خوردن چای بعد از غذا خودداری بشه. همچنین استفاده از سبزیجات و برخی میوه‌های تازه به همراه غذا می‌تونه تا حدود زیادی به جذب آهن در بدن کمک کنه.

بهترین مواد غذایی برای بهبود حافظه

همون‌طور که می‌دونید حافظه نقش زیادی در عملکرد افراد داره و تقویت اون می‌تونه تا حد زیادی از بروز بیماری‌هایی مثل آلزایمر جلوگیری کنه. جالبه بدونید که داشتن یک رژیم غذایی سالم نقش زیادی در تقویت حافظه داره و بهره‌وری عملکرد مغز رو افزایش میده. مصرف خوراکی‌های حاوی آنتی‌اکسیدان مثل آلو، انگور، کشمش، اسفناج، تربچه، تمشک، کلم و … در تقویت حافظه و ذهن مؤثره و در سالمندان می‌تونه از بروز بیماری آلزایمر جلوگیری کنه. همچنین استفاده از این خوراکی‌ها در سالمندان می‌تونه مشکلات حرکتی اون‌ها رو به میزان زیادی بهبود ببخشه. جالبه بدونید بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده در این زمینه، عصاره سیب، پرتقال، سیب زمینی، تربچه و گل کلم ماده‌ای به نام گلوکوسینولات ایجاد می‌کنه که تأثیری مشابه داروهای درمان آلزایمر داره. بنابراین بهتره در هر سنی از این مواد در برنامه غذایی استفاده بشه.

مواد غذایی نامناسب برای مغز

چربی‌های اشباع نشده و اسیدهای چرب ترانس عاملی مخرب و آسیب زننده محسوب میشن و می‌تونن به شریان‌های مغزی آسیبی جدی وارد کنن و حتی منجر به سکته بشن. همچنین شیرین کننده‌ها، افزودنی‌های مصنوعی، نوشابه‌های گازدار، تنقلات و نیکوتین و نان سفید از دیگر مواد غذایی تأثیرگذار در کاهش فعالیت مغز هستند. بنابراین بهتره از خوراکی‌های فرآوری‌ شده تا حد زیادی خودداری بشه. تنقلات ناسالم مثل انواع چیپس، انواع پفک، لواشک­های صنعتی و… در دسته مواد غذایی نامناسب هستند که خیلی برای مغز و بدن انسان مضرند. پیشنهاد میشه تنقلات سالم و مناسب رو جایگزین این خوارکی­های ناسالم کنید. خوراکی­هایی مانند میوه­های خشک شده خونگی، آجیل، مغزهای مقوی و … رو باید در برنامه غذایی روزانه­تون قرار بدید. بنابراین خوراکی­ها و تنقلات ناسالمی که در تولید اون­ها از مواد نگهدارنده و افزودنی­ها استفاده شده بپرهیزید.

برنامه غذایی مناسب برای ارتقاء حافظه

اگه دوست دارین تاثیر موادغذایی بر عملکرد مغز و ارتقاء حافظه رو ببینید می‌تونین از برنامه زیر کمک بگیرین.

  • صبحانه: در وعده صبحانه بهتره از خوراکی‌هایی مثل شیر کم‌چرب، تخم مرغ پخته شده، نان سبوس‌دار، پنیر کم چرب، قهوه و آب میوه‌های تازه استفاده بشه و از مصرف خوراکی‌هایی مثل نیمرو، مربا، نان سفید، غذاهای پرچرب، کیک و بیسکوئیت خودداری بشه.
  • نهار: غذاهایی مثل ماهی کباب شده، سالاد، مرغ، گوشت قرمز کم‌چرب، سویا و ماست کم‌چرب بهترین گزینه‌ها برای وعده نهار محسوب میشن و توصیه میشه که از خوردن پیتزا، چیپس، غذاهای سرخ کردنی، غذاهای پرچرب و نوشابه­های گازدار خودداری بشه.
  • شام: غذاهایی مثل سبزیجات سبز، نخودفرنگی، گوجه­فرنگی، میوه و حبوبات بهترین گزینه‌ها برای وعده شام محسوب میشن و بهتره تا حد  امکان خوراکی­های سبک مصرف بشه. استفاده از غذاهایی مثل گوشت گاو، بلال و سیب‌زمینی سرخ کرده در وعده شام کار اشتباهیه و باعث دیر هضم شدن غذا میشه.

در نهایت فراموش نکنید که قرار نیست تغذیه مناسب رو برای خودتون با رژیم‌های سفت و سخت عذاب‌آور کنین. این‌طوری ممکنه ذهنتون واکنش معکوس نشون بده. میتونین روش زندگی سالم با برنامه غذایی مناسب در کنار ورزش رو به عنوان سرگرمی ببینید و هر بار برای خودتون هدف‌های تازه‌ای تو این سرگرمی مشخص کنید.

Rate this post
مقالات مرتبط بخوانید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Table of Contents