10 تکنیک طلایی برای ترک عادت بد

با توجه به اهمیت و نقش عادت ها در طول زندگی و در نهایت تاثیر مستقیم اون‌ها روی موفقیت یا عدم موفقیت انسان، طبیعیه که همه ما نسبت به اصلاح عادت هامون اشتیاق و گاهی نگرانی داشته باشیم. پیش از این در مقاله چگونه عادت های خوب بسازیم؟ به این موضوع اشاره شده که ایجاد یا اصلاح یک عادت یک فرایند طولانی مدته که نیازمند صبر و استقامته و ممکنه چیزی بین دو تا هشت ماه طول بکشه. مسیر ترک عادت بد هم مثل ایجاد اون مراحلی داره که در ادامه به اون‌ها می‌پردازیم. در ادامه با مجموعه دویتنس همراه باشید.

ترک عادت های نادرست

قبل از این که راه حل‌های اصلاح یا کنار گذاشتن یک عادت رو بیان کنیم باید به علت وجود و پیشینه اون در ذهن و زندگیمون پی ببریم. قطعا این کار برای افرادی که از خودشناسی خوبی برخوردارن راحت و برای اون دسته از آدم‌ها که از خودشون شناخت خوبی ندارن بسیار پیچیده‌ست؛ اما همین که شما این‌جا هستید و دارید درباره اصلاح و ترک عادت های بد مطالعه می‌کنید یعنی نصف راه رو رفتید. پس نگران نباشید و ادامه بدید.

عوامل متفاوتی می‌تونن باعث ایجاد عادت بد و تکرار اون بشن که از پررنگ‌ترین اون‌ها خستگی و تنبلی هست. درسته که انجام دادن کارها به صورت راحت‌تر باعث حفظ انرژی و گاهی زمان میشه؛ اما همیشه شیوه سالم و درستی نیست؛ مثلاً صبحانه خوردن یک عادت خیلی خوبه که می‌تونه روی کیفیت روز و حتی سلامت ما تاثیر خوبی بذاره. حالا ممکنه یک نفر به خاطر تنبلی شیرینی و آبمیوه غیرطبیعی رو به‌عنوان این وعده انتخاب کنه. به مرور زمان به این موضوع عادت می‌کنه. این‌جوری این وعده با خوراکی‌های بدون ارزش غذایی پر میشه و قطعا برای سلامت خوب نیست. خیلی از عادت های بد دیگه هم به دلیل تنبلی و خستگی به وجود میان که با یکم دقت می‌تونید پیداشون کنید.

عوامل ایجاد عادت های نادرست

به طور کلی برای پیدا کردن دلیل و پیشینه‌‌ عادت‌هاتون بهتره یک کاغذ بردارید و به سوال‌هایی مثل این موارد پاسخ بدید: از کی این عادت توی زندگیتونه؟ چند ساله که درگیرش هستید؟ آیا در مواقع خاصی این کارو انجام میدید؟ یا با انجام اون بهتون احساس خاصی دست میده؟ آیا از نظر اطرافیان نزدیکتون این عادت بده یا خوب؟ خودتون و یا دیگران رو اذیت می‌کنه؟ چرا احساس می‌کنید که باید ترک بشه؟

10 قدم برای ترک عادت های بد

با نوشتن جواب این سوال‌ها شما به درک خوبی از عادت ها و عوامل ایجاد اون‌ها و شرایط کنونی خودتون می‌رسید و می‌تونید با دید بهتری ادامه بدید. زمانی که دلایل براتون روشن شدن زمان اصلاح عادت های بد فرا رسیده. پس قدم به قدم مراحل زیر رو انجام بدید.

قدم اول: امروز فردا نکنید.

خیلی از موفقیت‌های ما به دلیل امروز فردا کردن به شکست تبدیل میشن. اگر شما آدم باثباتی هستید یا دوست دارید باشید باید ذهن و بدنتون رو مدیریت کنید و بعد از تصمیم‌گیری ایده‌هاتون رو عملی کنید. کار امروز رو به فردا موکول کردن باعث میشه تا تصمیم شما برای مغز کم‌اهمیت جلوه کنه و در نهایت با کیفیت کم‌تری انجام بشه و شاید هم به تنبلی دامن بزنه. پس زمانی که بد بودن یک عادت براتون روشن شد همون‌جا عزمتون رو جذب کنید و محکم شروع کنید.

قدم دوم: ساده بگیرید.

یه ضرب المثل وجود داره که میگه سنگ بزرگ نشانه نزدنه. اگر منطقی باشید درک می‌کنید که ترک یک عادت بد، خودش کار بزرگیه و لازم نیست یهو برای همه عادات بدتون اقدام کنید. به‌جای هدف‌گذاری سنگین و غیرواقعی، با ترک درست اولین عادت راه رو برای بعدی‌ها هموار کنید.

قدم سوم: از دیگران کمک بگیرید.

حرف زدن درباره این کار با دوستان دلسوزتون باعث میشه که اونا هم حواسشون بهتون باشه و در صورتی که شما از هدفتون دور شدید بهتون یادآوری کنن و کمکتون کنن. همچنین دونستن اینکه چند نفر ناظر شما هستن روی مسئولیت‌پذیری و انجام بهتر کارهاتون تاثیر مثبت داره.

اینجوری شما با داشتن حمایت جمعی احساس بهتری دارید و نسبت به هدفتون هم متعهدتر عمل می‌کنید.

قدم چهارم: هدفتون رو یادآوری کنید.

راه‌های زیادی وجود دارن که می‌تونید با استفاده از اون‌ها هدفتون رو به خودتون یادآوری کنید مثل نوشتن هدفتون روی آینه، گذاشتنش به عنوان تصویر زمینه گوشی، قرار دادن یادداشت توی محیط کار و یا گذاشتن آلارم توی یک ساعت خاص و… . شما می‌تونین با استفاده‌ از این روش‌ها جلوی فراموشی رو بگیرید و به خوبی از پس فرایند ترک عادت بد بربیاید. اگر فراموش کنید دوباره اون عادت رو انجام میدید و متاسفانه ترک اون سخت‌تر میشه.

قدم پنجم: عوامل تحریکتون رو بشناسید.

عوامل و شرایطی وجود دارن که باعث میشن ما عادت نادرستمون رو انجام بدیم. برای ترک عادت ها خوبه که این محرک‌هارو بشناسیم؛ مثلا قرار گرفتن در شرایطی که استرس شمارو زیاد می‌کنه می‌تونه موجب جویدن ناخن بشه. ناخن جویدن عادتی هست که با احساس استرس و اضطراب تشدید میشه. در این موقعیت شما باید عواملی که باعث این ایجاد این احساس میشن رو حذف کنید؛ اما اگر این تلاشتون ناکام موند در مرحله‌ی بعد باید از بازدارنده‌های اون عادت مثل پوشیدن دست کش، لاک تلخ و… استفاده کنید. برای شکستن یک عادت باید از عواملی که شما رو به سمت اون تشویق می‌کنن دوری کنید و در مرحلۀ بعد از بازدارنده‌ها استفاده کنید.

قدم ششم: تصویر‌سازی.

در مقاله‌های قبلی هم به ضرورت تصویرسازی و تاثیر اون در ابعاد متفاوت زندگی اشاره کردیم. تصویرسازی در این مرحله هم بسیار کمک کننده‌ هست به طوری که شما اول خودتون رو در حال انجام عادت بد با جزئیات کامل تصور می‌کنید و بعد خودتون رو در زمانی که اون عادت رو ترک کردید با جزییات تصور کنید. به عبارتی شما نسخه پیشرفت کرده و رها شده از یک احساس ناخوشایند رو می‌بینید و این پیش‌زمینه‌ای برای تلاش بیشتر و نزدیک‌تر شدن شما به موفقیته. تصور این موفقیت باور امکان‌پذیر بودن اون رو در شما تقویت می‌کنه و توی این فرایند شمارو تشویق می‌کنه.

قدم هفتم: به شکست فکر کنید.

نه اینکه ناامیدانه منتظر شکست باشید؛ این اصلا خوب نیست. اما حالتی را تصور کنید که به موفقیت نرسیده‌اید. به ادامه زندگی همراه عادت های بد و تبعاتی که خواهد داشت. دونستن درباره این موقعیت ناخوشایند باعث میشه که شما انگیزه بیشتری برای موفق شدن داشته باشید و در روزهای سخت تسلیم نشید.

قدم هشتم: به خودتان اعتماد کنید و دوستش داشته باشید.

در کنار صادق بودن با خود و پذیرفتن نکات ضعف، خودتون رو دوست داشته باشید و برای انجام کارها به خود اعتماد کنید. مطمئن باشید که با اراده و دقت از پسشون برمیاید. از احساساتتون برای خودتون حرف بزنید یا بنویسید و سعی کنید به پذیرش و شناخت کافی برسید. این موضوع در تمام زندگی به شما قدرت زیادی برای کنار اومدن با چالش‌ها میده.

قدم نهم: مدیتیشن کنید.

خالی کردن ذهن و تمرکز روی نفس کشیدن در شما آرامش و صلابت خاصی ایجاد میکنه که از درون شروع میشه و می‌تونه توی حل چالش‌ها کمکتون کنه. ذهن آروم یک ذهن برنده‌ست که توانایی‌های خارق العاده‌ای داره. به یک مکان ساکت برید و به هیچ چیز فکر نکنید تا ذهنتون قدرتمندتر بشه و بتونید راحت‌تر شرایط رو مدیریت کنید و از شر عادت های بد رها بشید.

قدم دهم: کمالگرا نباشید.

تفکر صفر یا صدی دشمن انسان است. خوب یا بد مطلق وجود ندارد و همه چیز نسبی‌ست. پس موفقیت‌های کوچیک رو نادیده نگیرید و همین‌طور لغزش و اشتباهات خودتون رو ببخشید و سعی کنید از اون‌ها درس بگیرید. کارهای کوچک رو درست انجام بدید و به خودتون افتخار کنید. در نهایت فراموش نکنید که این کارهای کوچیک نتایج شگفت‌انگیزی خواهند داشت.

عادت‌ها به ناخوآگاه ما وارد میشن و ۵۵ درصد امور روزانمون رو در تصاحب خودشون قرار میدن؛ اما اگر در راستای اهداف ما نباشن باید تغییر کنن. این راه سخت و گاهی خسته کننده‌ست اما زندگی و اهداف ما شایسته بهترین‌ها هستند. پس نترسید و به خودتون اعتماد کنید. خسته بشید اما جا نزنید! امیدوارم با استمرار و قدرت بر عادت های بدتون پیروز بشید و فراموش نکنید که اولین قدم سخت‌ترین قدمه. با قدرت شروع کنید.

5/5 - (1 امتیاز)
مقالات مرتبط بخوانید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Table of Contents