این روزها انواع رژیم غذایی در بین مردم پرطرفدار شده است. اغلب افراد به دنبال راههای سریع لاغری یا چاقی هستند. دراینبین بسیاری از سایتها نیز به فکر سود خود هستند و راهحلهایی غیرمنطقی و یا غیرپزشکی ارائه میکنند. به همین دلیل بهتر است قبل از اینکه رژیم خود را از طریق سایت خریداری کنید، اطلاعات کافی درباره سایت معتبر، دکتر طراح رژیم و انواع رژیمها آشنا شوید. رژیم غذایی کتو جزو انواع رژیمهایی است که برای لاغری یا چاقی از آن استفاده میشود. دویتنس در این مقاله شما را با فواید رژیم غذایی کتو بیشتر آشنا خواهد کرد.
رژیم غذایی کتو چیست؟
رژیم غذایی کتو یا کتوژنیک جزو دسته رژیمهای بسیار معتبری است که از آن برای کاهش سریع وزن استفاده میکنند. این برنامه از طریق روشهای به خصوصی متابولیسم فردی را تغییر داده و روند کاهش وزن را تسریع میبخشد. پزشکان در رژیم غذایی کتو کربوهیدرات مصرفی افراد را به حداقل میرساند. از طرفی میزان چربی مصرفی افراد را افزایش میدهند. دراینبین پروتئین در وضعیت تعادل باید قرار داشته باشد.
شاید جالب باشد بدانید که این رژیم غذایی مانند سایر رژیمها نیست، بلکه هرم غذایی در آن به شکل دیگری طراحی میشود. در رژیم کتو چربیها در رأس برنامه غذایی قرار دارند و جزو عناصر اصلی مصرف روزانه افراد است. از همین رو در رژیمهای استاندارد در سطح جهانی به این رژیم SKD نیز میگویند.
مردم تصور میکنند که دریافت رژیم با حذف وعدههای غذایی یا کاهش میزان آنها روبرو خواهند شد. اما رژیم کتو این تصور را نیز برهم زد. زیرا در این رژیم نوع مواد غذایی مصرفی متغیر است. این موضوع در متابولیسم بدن افراد نیز مؤثر خواهد بود. داشتن یک رژیم غذایی به شما کمک می کند تا لایف استایل مطلوبی را برای خود رقم بزنید.
آشنایی با مدلهای مختلف رژیم غذایی کتو
موضوعی که باعث محبوبیت بیشتر رژیم غذایی کتو در مقایسه با سایر رژیمها میشود، گذشتهی پزشکی این رژِیم است. درگذشته از کتو برای درمان بیماری صرع در کودکان و بزرگسالان استفاده میشده است. دراینبین با مشاهده نتایج بهدستآمده، متوجه شدند که شاید این تغییر پزشکی در سبک غذایی باعث کاهش قابلتوجهی از وزن افراد میشود. اما برای کاربرد بیشتر این رژیم، آن را به انواع مختلفی تقسیم کردند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- رژیم غذایی کتوژنیک استاندارد: در این رژیم میزان کربوهیدرات تا 5% کاهش پیدا خواهد کرد. میزان پروتئین 20% و چربی 75% خواهد بود. انواع ویتامین ها هم در این رژیم غذایی دخالت خواهند داشت.
- رژیم کتو دورهای: در رژیم استاندارد میزان کربوهیدرات تقریباً حذف میشود و به طور کل چربی جایگزین آن خواهد شد. اما در این رژیم کربوهیدرات بهصورت دورهای حذف خواهد شد.
- رژیم غذایی هدفمند: در روش رژیم غذایی کتو هدفمند برای افراد بهخصوص افرادی ورزشکار میزان کربوهیدرات بهصورت برنامهریزی وجود خواهد داشت. آنها در زمان ورزشهای حرفهای خود میزان قابلتوجهی کربوهیدرات باید مصرف نمایند.
- رژیم غذایی کتو با پروتئین بالا: این رژیم نیز مانند رژیم غذایی استاندارد دارای 5% کربوهیدرات خواهد بود. اما میزان پروتئین تا مقدار قابلتوجهی افزایش پیدا خواهد کرد. یعنی 35% پروتئین و 60% چربی در آن خواهد بود. تمام این میزان از دریافتی مواد غذایی فقط باید زیر نظر پزشک انجام بگیرد. هرگونه حذف یا مصرف خودسرانه مواد غذایی میتواند آسیبهای جدیتری را به بدن شما وارد نماید.
فواید استفاده از رژِیم غذایی کتو
هر نوع رژیم غذایی که زیر نظر متخصص و باتوجهبه شرایط بدنی شما طراحی شود، قطعاً فوایدی را برای بدن شما به ارمغان خواهد آورد. این فواید شامل موارد زیر خواهد بود:
- میزان مصرف مفید و مؤثر پروتئین، کربوهیدرات و چربی در بدن
- استفاده از نان سبوسدار در طول روز بهجای نانهای ساده
- تأمین میزان انرژی موردنیاز افراد کم فعالیت و یا ورزشکاران حرفهای
- وجود مواد غذایی قابلدسترس برای وعدههای غذایی
رژیم غذایی کتو چه میزان در کاهش وزن مؤثر خواهد بود؟
در اکثریت رژیمهای غذایی میزان مصرف چربی به حداقل میرسد. اما در رژیم غذایی کتو که برخلاف سایر رژیمها میزان چربی را افزایش میدهد تأثیرگذاری بیشتری مشاهده شده است. این مصرف مواد غذایی میتواند متابولیسم بدن را دست خوش تغییراتی کرده و آن را افزایش دهد. حذف کربوهیدرات باعث کاهش میزان گلوکز که قند مصرفی مغز است میشود. به همین دلیل قبل از آسیب رسیدن به مغز باید جایگزین مناسب آن را مصرف کرد.
بهترین جایگزین برای کربوهیدرات چربی است. چربیها در کبد به اسیدهای چرب تبدیل شده و تبدیل به مناسبترین جایگزین برای گلوکز میشود. این موضوع از کاهش قند خون نیز تا حدودی جلوگیری میکند. این روش از رژیمهای غذایی در بیماریهایی مانند صرع، آلزایمر، اوتیسم، پارکینسون و اختلالات خواب نیز کاربرد دارد.
بایدونبایدهای رژیمهای غذایی کتو
در هر رژیمی بایدونبایدهایی وجود دارد که کلید اصلی موفقیت محسوب میشود. یکی از نبایدهایی که بهصورت ویژه باید به آن توجه داشت، عدم مصرف مواد قندی مانند، نوشابه، کیک، شیرینی و… است. همچنین مواد کربوهیدراتی مانند غلات، نشاسته و حبوبات ممنوع است. از دسته میوهجات فقط در مصرف توتفرنگی و خانواده بریها مجاز خواهید بود. تمامی سبزیها نیز برای شما قابلخوردن نخواهد بود. بلکه شما سبزیها غدهای مانند هویج و سیبزمینی را نمیتوانید مصرف کنید.
مواردی که در قسمت بالا ذکر شد، مواردی بود که از رژیم غذایی کتو حذف میشوند. اما تمامی مواد غذایی در کتو ممنوع نیستند. به همین دلیل در ادامه به موارد مجاز برای مصرف در رژیم غذایی کتو اشاره میکنیم:
- انواع گوشتها از جمله گوشت قرمز، بوقلمون، مرغ، سوسیس و همبرگر
- ماهیهای چرب مانند ماهی سالمون و تنماهی
- کره و خامه تولید شده از شیر طبیعی
- تخممرغ
- انواع پنیرهای مانند موزارلا و چدار
- آووکادو و سبزیجاتی مانند فلفل، گوجه، پیاز
- انواع مغزهای چرب
عوارض رژیم غذایی کتو
- کاهش مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم و سدیم
- افزایش حس گرسنگی و اختلالات گوارشی
- کاهش رشد در دوران کودکی
- ایجاد حس یبوست
داشتن این رژیم غذایی بدون استفاده از انواع ورزش ها و داشتن یک مربی بدنساز بی فایده است. بهتر است برای تسریع در روند رژیم غذایی کتو و ثبات آن با مشاوره رایگان دویتنس در تماس باشید.