تناسب اندام و داشتن وزن متعادل، یکی از دغدغههای مهم و فراگیر بین تمامی مردم است و روشهای بسیاری برای حفظ آن وجود دارد که میتوان از میان آنها به ورزش و تغدیهی مناسب اشاره کرد. در این بین افرادی که دچار چاقی مفرط و اضافه وزن بالایی هستند، ممکن است به دنبال راههای سریعتر و کوتاهتری مانند اسلیو معده بروند. مجموعه دویتنس تمام نکاتی که باید درباره اسلیومعده بدانید، برای شما بیان کرده است.
اسلیو معده چیست؟
اسلیو معده یکی از عبارتهای آشنایی هست که حداقل یک بار به گوش همهی کسانی که دچار چاقی و دارای اضافه وزن هستند، خورده است. در این مقاله، با زبان ساده به معرفی کامل این عمل و تمام نکاتی که در این مورد باید بدانیم، میپردازیم.
برای درمان اضافه وزن شدید و چاقی مفرط، جراحان لاغری از دو روش استفاده میکنند:
۱. کاهش حجم معدهی بیمار تا نتواند غذای زیادی بخورد.
۲. کاهش مسیر جذب مواد غذایی تا تمام مواد غذایی دریافتی بیمار جذب نشود.
عمل اسلیو معده یکی از روشهای درمان چاقی و بیماریهای مرتبط با چاقی است که مبتنی بر کاهش حجم معده است و توسط جراح انجام میشود.
بسته به شرایط تا حدود ۷۰٪ حجم معدۀ بیمار برداشته و از بدن خارج میشود و باقیمانده معده مانند یک پاکت (استین) در بدن فرد باقی میماند؛ در نتیجه، بیمار پس از این عمل فقط مقدار کمی غذا میتواند بخورد و خیلی سریع سیر میشود و خیلی زود وزن کم میکند.
چه کسانی مجاز به انجام عمل اسلیو معده هستند؟
با توجه به ریسک و خطرات حاصل از عمل اسلیو معده، باید توجه داشت تا فرد متقاضی، کاندید مناسبی برای این عمل باشد. به طور کلی تا زمانی که کاهش وزن با ورزش و رژیم غذایی امکانپذیر باشد، انتخاب این عمل اشتباه و خطرناک است.
شرایط یک کاندید مناسب برای جراحی اسلیو معده:
- حداقل شش ماه با دنبال کردن رژیم غذایی سالم، تمرینات ورزشی مناسب و کمک دارو و پزشک نتوانسته باشد وزن قابل توجهی کم کند.
- شاخص توده بدنی بیشتر از ۴۰ باشد؛ به عبارتی فرد دچار چاقی مفرط باشد.
- فرد با وجود شاخص توده بدنی بین ۳۵ تا ۳۹.۹، دارای بیماریهای مرتبط با چاقی مانند فشارخون، دیابت و … باشد.
- اضافه وزن بیش از ۴۵.۵ کیلوگرم
- آمادگی ذهنی برای تغییر عادات غذایی و سبک زندگی
- عدم اعتیاد به مواد مخدر و نوشیدنیهای الکلی
- توانایی پرداخت هزینه جراحی
- نداشتن بیماری روانشناختی
- چاقی علت عصبی و روانی نداشته باشد.
- دارای سلامت عمومی قابل قبولی باشد.
فردی که تصمیم به انجام این عمل میگیرد، باید دارای تمام شرایط گفته شده باشد؛ همچنین لازم است به این نکته توجه داشته باشید که این عمل پایان درمان نیست و در صورت رعایت نکردن کل فرایند درمان، که در ادامه به توضیح آن میپردازیم، شخص نتیجهی مطلوبی نخواهد گرفت.
فرایند انجام عمل اسلیو معده
قدم اول: ارزیابیهای اولیه
اکنون که میدانید اسلیو معده چیست و انجام این عمل به چه شرایطی نیاز دارد، اولین قدم قبل از تصمیمگیری درباره انجام عمل این است که مطمئن شوید آیا شما کاندید مناسبی برای انجام آن هستید یا خیر. سازمان جهانی سلامت چندین معیار برای پاسخ به این پرسش مشخص کرده است که قبلتر با آنها آشنا شدید و جراح و موسسه بیمه با توجه به این معیارها فرد را ارزیابی میکنند.
قدم دوم: پیدا کردن جراح مناسب
گرچه ممکن است این عمل عوارض یا آسیبهایی برای بیمار به همراه داشته باشد، امّا با تحقیق و انتخاب آگاهانه یک جراح خبره میتوان مقدار زیادی از ایجاد عوارض جلوگیری کرد.
قدم سوم: مراجعه به متخصص تغذیه
اصلاح عادات تغذیه و کنترل برنامه غذایی بیمار، از اهداف بلند مدتی است که قبل، حین و بعد از جراحی مورد توجه و ملزم به رعایت است؛ در غیر اینصورت نتیجه مطلوبی حاصل نخواهد شد. برنامه غذایی بیمار بعد از جراحی به مایعات محدود شده تا طی دورههای دو هفتهای و به صورت تدریجی معده با غذای جامد سازگاری پیدا کند. برای اینکه این روند به درستی پیش برود، رعایت برنامه غذایی خاص از یک ماه قبل از عمل اجباری است و بیمار با آغاز دوره درمان باید با بعضی از خوراکیها برای همیشه خداحافظی کند.
قدم چهارم: داشتن حداقل کاهش وزن قبل از جراحی به توصیهی پزشک
گرچه با توجه به شرایط خاص این بیماران، کاهش وزن در این دوره زیاد نیست، امّا پزشک برای تقویت آمادگی و اراده بیمار این چالش را توصیه میکند.
قدم پنجم: حین جراحی
این عمل معمولاً به صورت لاپاراسکوپی انجام میشود. به همین دلیل دوره نقاهت کمتر از جراحیهای باز است. همچنین بهبود سریع، کاهش درد و خونریزی نیز از مزایای این عمل است.
قدم ششم: بعداز جراحی اسلیو معده
پس از گذراندن مراحل جراحی، بیمار یک تا دو روز در بیمارستان بستری خواهد بود و ممکن است معده تا چند روز ملتهب و دردناک باشد و به مصرف مسکن بنا به تجویز پزشک نیز نیاز باشد.
با انجام دقیق این مراحل تحت نظر متخصصین میتوان دوران عمل را به خوبی سپری کرد؛ امّا برای رسیدن به هدف، راه همچنان ادامه دارد. در این جراحی اگرچه حجم معده کاسته شده امّا عدم رعایت رژیم غذایی و اصلاح نکردن سبک زندگی میتواند خیلی سریع فرد را به شرایط قبل از عمل و شاید بدتر دچار کند.
نکات مهم بعد از انجام عمل اسلیومعده
با اصلاح سبک زندگی، بیماران بعد از جراحی ظرف مدت دو سال ۵۰ تا ۷۰ درصد وزن خود را کم میکنند؛ در ابتدا این کاهش وزن بسیار سریع و به مرور متعادل میشود. برای کاهش وزن موفق و بدون بازگشت، بیمار باید از رژیم غذایی مخصوص به خود به صورت مداوم و تحت نظر پزشک استفاده کرده و فعالیت روزانه و ورزش را نیز به برنامه خود اضافه کند؛ فرد میتواند با ورزشهای سبک مثل پیادهروی سریع، دوچرخه سواری و… با زمان کوتاه آغاز کرده و به تدریج به شدت و مدت تمرینات اضافه کند.
مزایا و معایب عمل اسلیو معده
اگرچه به این عمل باید به عنوان گزینههای آخر نگاه کنیم، امّا در صورت اجبار و نتیجه نگرفتن از اصلاح عادات و سبک زندگی سالم، عمل اسلیو در مقایسه با عمل بایپس معده بسیار کمخطرتر و دارای نتایج مطلوبی است. حال پس از پاسخ به سوال اسلیو معده چیست لازم است به مزایا و معایب این روش نیز اشاره کنیم.
مزایای عمل اسلیو معده
- کاهش احساس گرسنگی و اشتها
- مدت جراحی کوتاهتر
- عدم آسیب به روده در مسیر گوارش (عدم بروز مشکلات گوارشی ناشی از نبود قسمتی از روده در مسیر گوارشی)
- حفظ پیلور معده
- عدم نیاز به جاگذاری جسم خارجی در بدن
- کاهش وزن مناسب
- حفظ عملکرد معده و آناتومی سیستم گوارش
- انجام عمل به شیوه لاپاروسکوپی
- جراحی در یک ساعت، سریع و ساده
- عدم ایجاد مشکل برای آندوسکوپی
- کمک به درمان بیماریهای مرتبط با چاقی مفرط (مانند دیابت نوع۲، کلسترول بالا، فشارخون بالا، آپنه خواب)
معایب و عوارض عمل اسلیو معده
با نگاه واقعبینانه و عدم تأثیر از تبلیغات، میتوان گفت این جراحی عوارضی نیز دارد:
- کاهش وزن کمتر نسبت به عمل بایپس معده
- غیرقابل بازگشت بودن
- امکان گشاد شدن و افزایش حجم قسمت باقیمانده معده
- در برخی از موارد نیاز به درمانهای مکمل
- از دست رفتن توانایی هضم بعضی از مواد غذایی توسط معده
- نیاز به رعایت رژیم غذایی خاص
- تهوع، سوزش معده، درد در ناحیه معده تا مدتی کوتاه
- سوء هاضمه
- ریزش مو
- اسهال
- تهوع و استفراغ
- کاهش تحمل سرما
- تغییر طعم دهان
- کمر درد
- ریفلاکس معده
- کمبود ویتامینها
- مشکلات روحی و روانی در صورت شکست
مطالعات و تحقیقات زیادی در این مورد صورت گرفته، امّا برای تحقیقات بیشتر و نتیجهگیری علمی حداقل به ده سال زمان نیاز است و با توجه به نوظهور بودن این جراحی برای کسب اطلاعات بیشتر و مطالعه این مقالات، باید چند سالی منتظر ماند.
پس از پاسخ به سؤال عمل اسلیو معده چیست و بیان مزایا و معایب آن، بهتر است بدانید نکتهای که تمام محققین بر آن تأکید دارند، اصلاح سبک زندگی و کاهش وزن با رژیم و ورزش برنامهریزی شده است؛ این نوع جراحیها با توجه به ریسک و خطراتی که در پی دارند، تنها به افراد معدودی که امکان نتیجه گرفتن با روشهای طبیعی را ندارند، پیشنهاد میشود. در نهایت این افراد با قبول ریسک تحت عمل قرار میگیرند؛ امّا برای درمان باید بعد از جراحی سبک زندگی خود را اصلاح کنند.